Ads by Google Ads by Google

E $278,000 le aofa’i talosagaina e le Faigamalo mo mataupu mo tagi i le fa’amasinoga


[ata: SN]

Pago Pago - AMERIKA SAMOA

 

O se tulafono taufaaofi mai le faigamalo, ua mae’a ona tu’uina atu i le Fono Faitulafono, e aofia ai le silia i le $100,000 mo se vaega o le fa’aiuga o tagi fa’asaga i le malo o Amerika Samoa i luma o le Fa’amasinoga Maualuga a Amerika Samoa.

 

O le faamasinoga faalotoifale, e tusa ai ma le gagana o le tulafono taufaaofi - o le a faia e faipule pe a taloina le Fono ia Iulai - e aofia ai: $20,000 i le Howard Dunham mataupu ma le $17,000 i mataupu mo Lolesio Smith, Maatulimanu Maea, Simi Paepae ma Togotogo Sotoa. 

 

E ui o fa’amaumauga a le fa’amasinoga mo le fa’ai’uga vaega o nei mataupu e le’i maua i le taimi nei, ae o lo o fa’ailoa mai i tala fa’amaumauga a le Samoa News e fa’apea, o i latou nei e to’alima o i latou e ana vaa fagota pe faafoeina vaa fagota o lo’o lisiina i se fa’ai’uga ma se fa’atonuga a le fa’amasinoga maualuga, ina ua manuia le latou tagi fa’asaga i le malo o Amerika Samoa (ASG).

 

E pei ona lipotia e le Samoa News ia Oketopa 2021, na fa’ai’u ai e le Fa’amasinoga Maualuga, e noatia le ASG i itu tagi (tagata e ona ma fa’afoeina va’a fagota a le atunu’u) ona o le fa’aleagaina o meatotino ma le soifuaga.

 

O le feeseeseaiga faasaga i le ASG na amata i le 2019 ina ua uma ona faila e ni tagata e ana igoa e toatolu se tagi faasaga i le ASG - le pule o le mea-tosovaa i Satala - mo le faaleagaina o latou vaa fagota. Ma sa faia lea i le taimi o le polokalame mo alia toe fa’aleleia na lagolagoina e le ASG, i le vaega mulimuli o le 2017 ma le amataga o le 2018. 

 

O le isi mataupu a le Fa’amasinoga Maualuga o lo o taua i totonu o le pili o le tupe fa’aalu, o le fa’afinauga lea o le $90,000 i le mataupu a Mona ma Nicholas King fa’asaga i le ASG. E le i mafai ona maua e le Samoa News ni fa’amatalaga e uiga i lenei mataupu.

 

Ma mulimuli ane, o le pili o le faatatauina, e aofia ai le $100,000 mo le “Simeonica Tuiteleleapaga/DOL v. ASG ma le DHSS, Consent Decree” — o se mataupu o loo taoto i le faamasinoga feterale i Honolulu.

 

Faaalia e le faigamalo, o le aofaiga atoa o le tulafono taufaaofi e $278,000 mo le Vaega o Faiga o tagi eseese faasaga i le ASG e pei ona malilie i ai. O le alagatupe mo le tulafono ua fuafuaina e sau mai tupe maua e le'i fuafuaina, e le'i fa'aalu, ma e le'i fa'atagaina a le ASG mo le tausaga fa'aletupe 2023.

 

O lo o fa’amoemoe sui o le Fono Faitulafono e saili atili fa’amatalaga i vaega ta’itasi o fa’aiuga pe a fa’aulu aloa’ia le pili i le Fono ma avea ma autu o iloiloga a le komiti.