Ads by Google Ads by Google

To’atolu ni alii molia i le fasia o se isi taule’ale’a - tau sailia pea le ‘au solitulafono


[ata: foa'i]

Pago Pago - AMERIKA SAMOA

 

E to’atolu ni ali’i ua tu’uaia i moliaga mamafa e lua o le fa’ao’olima i le tulaga lua ma le tolu.

 

I se lipoti a le malo faila i le Faamasinoga e fa’apea, i le aso 6 o Aperila, 2023, na faaoolima ni isi e toatele i se tamaloa i luma o se faleoloa i Tafuna. E na o le toatolu alii na faailoa o latou suafa -  Anthony Lalopau, Rasheed Salanoa ma Palemia Salanoa - ae sa i ai isi na aafia.

 

O nei alii e toatolu sa matua sauā lava — faatasi ai ma Rasheed ma Palemia tu’i ma kiki i foliga o lē na aafia i le tele o taimi ma mafua ai ona gau le auvae o lē na aafia; ae a o i ai le na aafia i le eleele ma ua le iloa se mea, na tago atu Lalopau i se piliki sa i luma o le faleoloa ma togi i le ulu o le na aafia, ma mafua ai ona maua se manu’a matala e tolu inisi i luga o le ulu o le na aafia ma ia togi ai se maa ma tu’i le ua na a’afia.

 

O le laki sa i ai tagata na latou vaaia lenei fa’alavelave ma fa’afesootai le Ofisa o Leoleo o Tafuna. 

 

Ona fa’anatinati atu lea o le ali’i na a’afia i le falema’i o le LBJ ma maua ai e le foma’i lona tulaga ua mana’omia ai se tausiga i fafo atu o le motu ona o le tulaga o manu’a.

 

Na fa’atalanoaina e ali’i sa i ai le mataupu lea na a’afia i le falema’i o le LBJ ma e tusa ai ma ana fa’amatalaga, “Na te leiloa po’o fea na o mai ai nei ali’i ma pe aisea na latou fa’ao’olima ai ia te ia”.

 

Na taua e le alii na aafia sa i ai o ia i totonu o le faleoloa, ae oso atu se vaega o ni alii ia te ia, “ona ia taumafai ai lea e sola ese ae o le tagata e toatasi e igoa ia Lalopau na sau mai lona itu taumatau ma se piliki i lona lima,” sa togi atu ia te ia, ma mafua ai ona matapogia o ia ma pa’u i lalo.

 

E tusa ai ma le tautinoga, na taʻua e se fomaʻi ER na aumai le na aʻafia ma se manuʻa tele na matala i luga o lona ulu ma se auvae vae.

 

O ata-video na maua mai i le faletamea/faleoloa i Fagaima o le mea na tupu i le vaaiga na iloa ai Anthony Lalopau, Rasheed Salanoa, Palemia Salanoa, ae o loo i ai isi tagata na aafia, peitai e lei mafai ona latou faailoaina ona o le le manino lelei o le ata video. 

 

O lo o fa’aauau pea su’esu’ega a Leoleo ma taumafai e fa’ailoa isi o lo o masalomia ma ua latou toe maua mai ai fo’i le piliki lea na tu’uaia na fa’aaoga e Lalopau fa’asaga i le ali’i na a’afia i le nofoaga na tupu ai.

 

Na tulituliloa e le DPS le aiga o Lalopau ma na latou taua e faapea, ina ua uma le faalavelave, e lei oo atu Lalopau i le latou fale, ma faamaonia ai e ni tagata se toalua o lona aiga i leoleo o Lalopau lea o loo i luga o le vitio o loo togi le piliki i le ulu o le tamaitai na aafia.

 

E tusa ai ma faamatalaga a leoleo, o se tasi o le aiga o le alii na aafia na faailoa atu e le fomai o le na aafia, o loo tigaina ma o loo latou galulue e ave o ia i fafo o le motu.

 

E o’o mai i le taimi nei, ua le mafai e le na a’afia ona gaioi lona vae agavale ona o le manu’a o lona ulu. O lo'o i ai pea le to'atolu ma o lo'o sailia pea e le DPS.