Ads by Google Ads by Google

Toe tatala le malae va’alele i Fagalii i Samoa


[ata: foa'i]

Pago Pago - AMERIKA SAMOA

 

I se lipoti mai Samoa, o lo’o fa’ailoa ai ua toe tatala le malae va’alele i Fagali’i, lea e latalata i le taulaga o Apia. 

 

E 4 tausaga talu ona manatu le malo o Samoa talu ai e le o saogalemu, na toe tatala ai le malae vaalele i Fagalii i le Aso Gafua o le vaiaso lenei.

 

I lana saunoaga autu i le toe tatalaina, na saunoa ai le Minisita o Galuega, Felauaiga ma Atinae Eseese, Olo Afoa Vaai, o le toe tatalaina - lea na alu ai le malo o Samoa e SAT$2.6 miliona - ua faailogaina ai se sini o le 'Ala mo le Atinae o Samoa' a le malo, “faaleleia atili ai ma saunia avanoa faigofie mo o tatou tagata ia mautinoa o loʻo ausia tulaga maualuga o le saogalemu ma le saogalemu.”

 

O lea tulaga ina ua mae’a le fuafuaga e toe tatala le Fagalii na fetaia’i ma faitioga malolosi mai le ta’ita’i o le itu tete’e ma sa avea muamua ma Palemia Tuilaepa Sa’ilele Malielegaoi, lea na tapunia e lana Pulega le malaevaalele, ma fai mai e le o saogalemu le nofoaga.

 

Na fa’amautinoa e Olo e fa’apea, o le vaega muamua o le toe fa’aleleia o le malae va’alele i Fagalii, ua ausia uma tulaga o lo o mana’omia i lalo o tulafono ma tulafono fa’atonutonu o Vaalele Sivili, ina ia mautinoa le fa’aauauina o le saogalemu ma le fa’atinoina o le malae va’alele.

 

O le vaega lona lua o lenei poloketi o le faalautele lea o le auala ma mafai ai e Samoa ona faalautele atu auaunaga i isi atunuu o le Pasefika.

 

O le toe tatala ai o Fagali’i, ua i ai le talitonuga o Olo e le gata o le a manuia ai tagata femalagaa’i i le va o Savai’i, Upolu, ma Amerika Samoa, ae o le a fa’aleleia atili ai fo’i le tamaoaiga o le atunu’u i le malaga mai ai o le to’atele o tagata i Samoa. O le a maua ai fo’i avanoa faigaluega mo tagata o Fagali’i ma fesoasoani ai i pisinisi laiti i tafatafa o le malae va’alele.

 

O lo’o fa’aaoga nei e le Samoa Airways lea malaeva’alele, ma na ta’ua e le kamupani va’alele a le Talofa Airways o lo’o fuafua e amata malaga i Fagalii i le masina o Iulai.

 

O Fagalii na muai fausia i le 1969, ma o uluai malaga faapisinisi na amata ia Aperila, 1970. Na tapunia ia Ianuari 2005 ina ua le toe faaaogaina e le Polenisia ni vaalele talafeagai e tautua ai le Malaeva’alele i Fagalii. E fa tausaga mulimuli ane, na toe tatalaina e le Polenisia i le aso 1 Iulai 2009, peitaʻi, na toe tapunia i le aso 31 Tesema 2019.