Ads by Google Ads by Google

Va'ava'ai toto'a Matagaluega o le Misela i totonu o le Pasefika


[ata: foa'i]

Pago Pago - AMERIKA SAMOA

 

E lē o manatu māmā i ai le Matagaluega o le Soifua Maloloina le gasegase o le misela ua masalomia i Apia, Samoa.

 

“Afai o lona uiga e tatau ona tapunia o tatou tuaoi i le va o Samoa ma Amerika Samoa, o le a tuuina atu lea fautuaga mo se iloiloga a le Kovana,” o le saunoaga lea a le Faatonusili o le Soifua Maloloina, Motusa Tuileama Nua.

 

I le fa’atalatalanoaga ma le Samoa News, na ta’ua ai e le Fa’atonusili, ua mae’a ona feso’ota’i atu i le Matagaluega o le Soifua Maloloina i Samoa, ina ia maua “fa’amatalaga uma e mana’omia”.

 

O le amataga o le vaiaso nei na lipotia mai ai e le leitio Polenisia i Samoa, se pepe e 11 masina le matua o loo masalomia na maua i le misela, ua te’a mai le falemai.

 

Na fa’ailoa e le Fa’atonu Sili o le Soifua Maloloina a Samoa, Aiono Dr Alec Ekeroma i le leitio fa’apea na te’a le pepe i le lua aso talu ai ma e “na’o se ma’i masalomia”.

 

O le masina na te’a nei, na vala’au ai le Matagaluega o le Soifua Maloloina i Samoa matua uma e i ai fanau i lalo ifo o le 5 tausaga le matutua, ina ia mautinoa ua uma ona fai tui puipuia o le latou tama mo le misela ma le rubella — i le tui MMR.

 

E tusa ai ma tulaga o le misela talu ai nei i Niu Sila ma Ausetalia, ma le le faatapulaaina o femalagaaiga ma tatala tuaoi, e ono lamatia ai Samoa i se isi faamai o le misela.

 

Na fa’ailoa e Motusa i le Samoa News, o mea o lo’o sau mai Samoa, o le a tele lava le itu o lo o fa’atinoina e le Matagaluega.

 

“O le mea o lo’o tupu i Samoa e fa’atonu ai a tatou gaioiga iinei i Amerika Samoa. "E pei ona faʻaalia muamua, afai o le masalomia o le mataupu, e foliga mai e mautinoa o le a tatou vaʻavaʻai i le tapunia o tatou tuaoi.

 

“Ua tatou iloa uma lava o lo’o i ai le misela i Niu Sila ma Ausetalia ma o lea e tatau ai ona mata’ituina o tatou tuaoi ma mata’ituina mea o lo’o sau mai Samoa.

 

"Ae toe fai foi na o fautuaga mai le Soifua Maloloina ae o na faaiuga e faamaonia e le maualuga."

 

Saunoa Motusa e fa’apea, o le taimi lava e oo mai ai le tala i Amerika Samoa i se mataupu o lo o masalomia, o le a ia manatu ai loa o le a avatu e le Ofisa o le Soifua Maloloina i Samoa se asi fa’aaloalo.

 

“E pei ona sa i ai i aso ua mavae, ae sa tatau lava ona matou su’esu’e mai le au faasalalau e uiga i le masalomia o le misela. E masani lava ona i ai se asiasiga fa’aaloalo, ae e le mafai ona tatou nofonofo ma fa’atali le valaau lea, o lea e tatau ai ona tatou aapa atu ia i latou,” o le saunoaga lea a Motusa.

 

I le 2019, na maliliu ai le 83 tagata i Samoa i se fa'ama'i mata'utia o le misela, o le to'atele o tamaiti.

 

I le amataga o le masina nei na faailoa ai e le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Samoa i se pepa o faamatalaga e faapea, e ui o loo faaauau pea tuipuipui o loo i ai lava le toatele o tamaiti i lalo o le lima tausaga e lei maea a latou tui puipuia, aemaise lava mo le MMR o le tele lava o vaega o Apia ma Matu i Sisifo.

 

E le gata i lea i le lalolagi atoa, o le faʻamaʻi COVID-19 ua mafua ai le pa'u tele o tui puipui mo le tele o faʻamaʻi o tamaiti e aofia ai le misela e mafua ai le afaina i le tele o vaega o le lalolagi.

 

O lo'o fa'atonuina matua ina ia vave aumai a latou fanau i se falema'i lata ane mo tui puipuia ole misela ma le rubella (MMR). E mana'omia e tamaiti ni tui se 2 ole tui MMR ina ia manatu e puipuia ma e tatau ona fai tui puipui ile 9 masina ma le 15 masina.

Faaalia e le Matagaluega o Samoa o le COVID-19 e le o se ‘alofaga e tuua ai fanau e aunoa ma se puipuiga ma e tatau ona toe foi i luga o le ala e puipuia ai fanau e ala i tui.

 

O le misela ose siama e sili ona pipisi e ola i le isu ma le fa'a'i o le tagata ua a'afia ma e mafai ona sosolo atu i isi e ala i le tale ma le mafatua.

 

Afai e manavaina e isi tagata le ea ua pisia pe pa'i atu i le mea ua pisia ona tago atu lea i o latou mata isu po o gutu e mafai ona aafia ai. E te ono maua i le misela pe afai e te le'i tuiina ma e le lava le vaitamini a. O le tuiina i le tui MMR e puipuia ai oe mai le maua o le misela mumps ma le rubella.

 

Fai mai le Matagaluega o le Soifua Maloloina, o auga o le misela e aofia ai le fiva, tale mago, mumu po o le fula o mata po o laumata po o mata vai, maaleale i le malamalama, tafe isu, mafatua, se mageso enaena mumu e amata mai i le ulu ma sosolo i le vaega atoa. tino, lagona o le vaivai ma le tiga o le tino ma le le fia 'ai.

 

Saili vave togafitiga faafoma'i pe a iai se tasi o lou aiga e iai nei auga.

 

O loo una’ia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Samoa matua ina ia tui a latou fanau mai le misela ma ia mautinoa o loo atoatoa ma atoatoa tui puipui uma e puipuia ai mai isi faamai.